Begeleiding in vele vormen
Structuur onderwijsondersteuning
Extra begeleiding
Als bijvoorbeeld het leren niet lukt of wanneer er sociaal-emotionele problemen zijn, kan de leerling ook bij ons terecht. De school biedt leerlingen met specifieke behoeften extra begeleiding. Hieronder vindt u de structuur onderwijsondersteuning in een schema. Meer informatie over extra begeleidingsmogelijkheden is verkrijgbaar bij de mentor, teamleider en coördinator onderwijsondersteuning.
De structuur onderwijsondersteuning is in te delen in drie niveaus:
1. Basisondersteuning
Vakdocenten en mentoren zien hun leerlingen bijna dagelijks. Zij signaleren tijdens lessen en mentoruren hoe een leerling presteert en functioneert. Bij opvallende of zorgwekkende ontwikkelingen kunnen zij de hulp inroepen van hun teamleider en de coördinator onderwijsondersteuning.
2. Extra ondersteuning
In team- en rapportvergaderingen bespreken we regelmatig klassen en leerlingen. Soms vragen probleemsituaties om nieuwe afspraken of oplossingen. We proberen dan in eerste instantie passende begeleiding binnen de school te vinden. Bijvoorbeeld met de hulp van de leerlingbegeleider, trajectgroep of het huiswerkinstituut. Ook kan een leerling besproken worden in het TSO (team schoolondersteuning). Dit is een wekelijks overleg tussen de coördinator onderwijsondersteuning, schoolmaatschappelijk werker en jeugdverpleegkundige. Het overleg heeft als doel om preventief hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een leerling begeleiding krijgt van de schoolmaatschappelijk werker. Dit gaat altijd in overleg met ouders.
3. Intensieve ondersteuning
Soms is het nodig om hulp in te schakelen van externe hulpverleners. Dit kan o.a. georganiseerd worden via het TSO. Dit alles wordt gecoördineerd door de coördinator onderwijsondersteuning, in overleg met het samenwerkingsverband.
Meer informatie over de begeleiding van onze leerlingen, waaronder de uitwerking van onze structuur onderwijsondersteuning, het onderwijsondersteuningsplan, het pestprotocol en het protocol met betrekking tot verzuim en kindermishandeling vindt u hieronder.
Op de website van CJG Rijnmond is ook veel informatie te vinden.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Goeree-Overflakkee
Iedere leerling moet onderwijs kunnen volgen, ongeacht wie je bent of wat je nodig hebt. Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig om te leren en zich prettig te voelen op school. Inclusief onderwijs betekent dat alle kinderen een plek krijgen waar ze kunnen meedoen, zich welkom voelen en zich kunnen ontwikkelen.
Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Goeree-Overflakkee helpt scholen om dit mogelijk te maken. Samen zorgen ze ervoor dat ieder kind de ondersteuning krijgt die het daarbij nodig heeft.
Bekijk het filmpje!
Dit filmpje geeft in drie minuten uitleg over wat het Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee is en wat zij voor ouders en leerlingen doet. Klik hier om het filmpje te starten.
Hoe werkt het samenwerkingsverband?
Het Samenwerkingsverband werkt altijd samen met school. School kent de leerling en schakelt het Samenwerkingsverband in om samen te overleggen wat nodig is. Het Samenwerkingsverband helpt school om de plek te zijn, waar alle kinderen zich kunnen ontwikkelen. Soms helpt het Samenwerkingsverband ook als er een andere zienswijze is tussen ouders en school. Dan zoeken ze samen naar een oplossing. Het belangrijkste is dat iedereen zijn rol neemt en goed samenwerkt waardoor kinderen de juiste hulp krijgen. Wilt u meer weten over het Samenwerkingsverband? Kijk op de website: swvgo.nl.
Het kernteam van deze school
Op elke school werkt een kernteam van het Samenwerkingsverband. Dit team bestaat uit een Begeleider Passend Onderwijs (BPO) en een orthopedagoog of psycholoog. Zij werken samen met school om te kijken wat een leerling nodig heeft en hoe zij docenten daarbij kunnen ondersteunen.
Op deze school werken:
· Mw. J (Janine) Struik (BPO)
· Mw. M (Martine) Littel (BPO)
· Mw. M (Marije) Praet (orthopedagoog)
Praktijkonderwijs
· Mw. M (Marjolijn) Hartmans (BPO)
· Mw. J (Jennifer) Speksnijder (schoolpsycholoog)
Connect
· Mw. M (Marleen) Cornelissen (orthopedagoog)
· Mw. H (Hanneke) de Korte (schoolpsycholoog)
Meer weten over het team van het Samenwerkingsverband? Klik hier.
Wat is het Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Heeft u als ouder vragen over passend of inclusief onderwijs. Bijvoorbeeld:
• Wat moet school doen als mijn kind extra hulp nodig heeft?
• Hoe gaat het als mijn kind naar een andere school moet?
• Waar kan ik terecht als mijn kind ook jeugdhulp nodig heeft?
Voor deze en andere vragen is er het Ouder- en Jeugdsteunpunt Goeree-Overflakkee. De website van het ouder- en jeugdsteunpunt geeft duidelijke uitleg en handige tips, zowel aan ouders als aan leerlingen. Kijk voor meer informatie op: ouderjeugdsteunpuntgo.nl.